Volgens de officiële Chinese berichtgeving kosten de Olympische Winterspelen een schappelijke 3,5 miljard euro. Onderzoek van Insider komt uit op een veel hoger bedrag: omgerekend 33,5 miljard euro. Alleen al een aan de Spelen gelieerd infrastructuurproject, een hogesnelheidstrein, kostte Beijing 8,3 miljard euro.

Toen de Chinese president Xi Jinping in november de evenementenlocaties van de Olympische Winterspelen bezocht, sprak hij zeer bescheiden ambities uit voor het sportspektakel: dat het ‘groen, veilig en simpel‘ zou zijn. Een bijzonder afgezwakte visie. En in scherp contrast met de uitbundige Zomerspelen in China, die Beijing 37,7 miljard euro kostten.

Volgens de officiële berichten van de Chinese autoriteiten, is het kostenplaatje van de aankomende Spelen even bescheiden als Xi’s visie. Met een kostenplaatje van 3,5 miljard euro is het de goedkoopste van de afgelopen twintig jaar. Toch zijn er twijfels of China eerlijk is over het bedrag dat zij uitgeven aan het wereldwijde sportevenement. Volgens onderzoek van Insider komt het kostenplaatje iets hoger uit. Tien keer meer dan het officiële bedrag: 33,5 miljard euro.

Het gebrek aan transparantie in China lijkt het land het recht te hebben gegeven op te scheppen over de aankomende Spelen. Staatsmedia spreken over de immense “kracht” en mogelijkheden van het land om een megasportevenement te organiseren voor een fractie van wat de Spelen in Tokyo en Sochi kostten. Maar deze claim is een grote onderschatting van hoeveel het landen kost om dit sportevenement te organiseren.

"Het is moeilijk om informatie uit China te beoordelen. Ik hoef niemand te vertellen dat alles in het land gecentraliseerd is en gecontroleerd wordt", vertelt sporteconoom Andrew Zimbalist aan Insider. "En dus heb ik tot op heden geen schattingen over de bedragen die omgaan in de Spelen gezien."

China, vervolgt hij, "praat niet over de kosten van transport- of sportinfrastructuur. Het land blijft stil over het prijskaartje voor de aanbouw van het Olympisch dorp. Dus alle zogenaamde officiële cijfers of bedragen van het budget rond de Spelen zijn verdacht".

De verborgen kosten van de Spelen in Beijing

A train attendant poses beside an intelligent Fuxing bullet train decorated with a Winter Olympics-themed coating at Chongli Railway Station on January 6, 2022 in Zhangjiakou, Hebei Province of China.
The Fuxing-hogesnelheidstrein brengt passagiers van Beijing naar Zhangjiakou in 50 minuten. Normaal zou die reis drie uur duren. Foto: Shi Jiamin/VCG via Getty Images

Er zijn tientallen items die ontbreken in de officiële berekeningen van Beijing, vond Insider.

Allereerst, de ijsbaan voor de schaatswedstrijden – waarvan de bouw in 2020 klaar was en de kosten in 2017 geschat werden op 167 miljoen euro. Tevens zijn veel van de gebouwen van de Spelen van 2008 verbouwd voor dit jaar, zoals het Vogelnest, Beijings' nationale stadion en het Waterblok, het zwemcentrum in de hoofdstad. De kosten voor deze projecten zijn echter niet bekend.

Veel van de grote kostenposten van de Spelen vallen in de categorie 'kapitaalverbeteringen', die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als andere omkosten rekent, buiten de begroting voor de Spelen.

"De begroting is afhankelijk van wat er al bestaat en de langetermijndoelen van het gastland, die de sportlocaties voor meer dan alleen de Spelen zal gebruiken", vertelt een vertegenwoordiger van het IOC aan Insider.

Veel van de verbouwingen zijn gedaan in Yanqing en Zhangjiakou, twee satellietlocaties voor de Spelen.

China verbouwde Yanqing, een district in het noordwesten van Beijing, tot een glinsterende reeks van arena's met skicentra en een apart olympisch dorp. Hier kunnen 1.400 atleten en officials verblijven. Een tweede olympisch dorp in het centrum van Beijing kan 2.300 atleten opvangen en kostte ongeveer 2,83 miljard euro.

China heeft zo'n 396 miljoen euro uitgegeven om bobslee- en rodelbanen en skipistes te bouwen in Yanqing. Daarnaast, meldt persbureau Xinhua, doneerden meer dan twintig bedrijven 460 miljoen euro extra voor de ontwikkeling in het district. Welke bedrijven dat zijn, is onbekend.

In Zhangjaikou, een stad met zo'n 1,5 miljoen inwoners, goot China nog eens 4,6 miljard euro in vijftig Olympische bouwprojecten. Een daarvan is het derde olympische dorp van het land, waar 2.640 mensen kunnen verblijven.

Al deze satellietlocaties van de Spelen hebben een robuuste transportinfrastructuur nodig. Daarom verbouwde China het vliegveld van Zhangjaikou voor 184 miljoen euro en pompte het 13,4 miljard euro in nieuwe snelwegen, om de verschillende Olympische locaties met elkaar te verbinden.

Nog eens 692 miljoen euro ging naar het verbouwen van de Beijing Winter Olympics-metrolijn, die speciaal voor de Spelen is gebouwd. China gaf ook nog eens 8,2 miljard euro uit aan een autonoom bestuurde hogesnelheidstrein die passagiers in 50 minuten van Zhangjiakou naar Beijing brengt – een reis die normaal zo'n drie uur duurt.

Zhou, de staatssecretaris van Financiën, vertelde Xinhua News in 2015 dat het land op de kosten van de Spelen bespaard door de olympische dorpen in Bejing en Zhangjiakou na het evenement om te bouwen tot huisvesting. Daarnaast hoopt China de sportlocaties te gaan hergebruiken als "basis infrastructuurvoorzieningen", schrijft Renmin Daily. De vele ijsbanen en skipistes moeten de opkomst van wintersporten in het land verder stimuleren.

Dat besluit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Een memo van de communistische partij klaagde in 2019 over het "lage niveau" van Chinese atleten en beloofde om de wintersporten sterker te stimuleren onder de bevolking.

China schrijft de coronakosten mogelijk af als onkosten en vergeet de klimaatkosten in rekening te brengen

A health worker in Personal Protective Equipment (PPE) suit takes a swab sample from a man to test for the Covid-19 coronavirus in Beijing on January 18, 2022.
Beijing voert het aantal coronatesten op nu de Spelen dichterbij komen. Foto Noel Celis / AFP via Getty Images

Zimbalist, de sporteconoom, vertelt aan Insider dat de grote maatschappelijke kosten en milieukosten van de Spelen waarschijnlijk niet te vinden zullen zijn in de begroting van de Spelen in Beijing.

"Naarmate je dichter bij de Gobi-woestijn ten noorden en noordoosten van Beijing komt, tref je droge gebieden aan. Hier moeten de autoriteiten al gigantische hoeveelheden water naartoe sturen, want dit is tegelijkertijd de broodmand van China", aldus Zimbalist. "Een deel van het water zal nu voor de Spelen gebruikt moeten worden, om kunstsneeuw te maken. Die kosten, voor de landbouw en het milieu, gaan zeker niet meegenomen worden in de officiële rapporten over de Spelen. Laat staan de maatschappelijke kosten van het verplicht verplaatsen van inwoners om het evenement mogelijk te maken."

Het handhaven van de strenge coronabubbel rond de Spelen lijkt ook niet meegenomen te zijn in de begroting voor de Spelen. China heeft tot nu toe geen inzicht gegeven in de kosten van de COVID-maatregelen. Om contacten tussen deelnemers te verkleinen, worden robots ingezet. Die serveren voedsel, desinfecteren sportfaciliteiten en helpen bezoekers hun weg te vinden in de Olympische dorpen. China zorgt er bovendien voor dat atleten, officials en journalisten alleen kunnen bewegen in speciaal aangewezen locaties.

Lees ook: Een robot serveert cocktails voor journalisten tijdens de Olympische Winterspelen om COVID-19 verspreiding te beperken

Om zo'n massaal volksgezondheidssysteem op te bouwen en in stand te houden, zijn grote hoeveelheden menselijke en financiële middelen nodig, vertelt Bryan Chu. Hij is hoogleraar sportmanagement aan de Hong Kong Metropolitan University. "Met COVID-19 zijn er ongetwijfeld kosten voor het bedwingen van het virus, zoals testen en quarantaine. China heeft veel mankracht nodig om de ziekte in bedwang te houden en ik geloof niet dat we dat terugzien op de begroting."

China zegt geld te besparen door 'onnodige evenementen te stroomlijnen'

Volgens een vertegenwoordiger van het IOC wordt er verschil gemaakt tussen het organisatorische budget voor de Spelen en de investeringen die een gastland steekt in zichzelf.

Het IOC laat weten dat het budget om de Spelen te organiseren - waaronder het personeel, de technologie en het transport - bijna volledig door het gastland zelf gefinancierd wordt. Bijvoorbeeld door kaartverkoop, sponsordeals, de verkoop van merchandise en opbrengsten uit de horeca. Samen met een "significante bijdrage" van het IOC zelf. 

Het comité laat ook weten dat de organisatie van de Winsterspelen in Beijing een "evenwichtige begroting" heeft, inclusief 787 miljoen euro van het IOC.  Een vertegenwoordiger van het Chinese IOC laat weten dat de uitgaven tijdens het voorbereidingsproces voor het sportevenement grofweg overeenkomen met het budget.

Het Chinese IOC laat weten dat de coronapandemie de kosten van de Spelen hebben verhoogd. Maar om het budget in evenwicht te brengen, heeft het "bepaalde onnodige evenementen gestroomlijnd". Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het inkorten van de openingsceremonie in Beijing.

Een vertegenwoordiger van de lokale IOC laat weten dat het zes maanden na de Spelen een officieel kostenplaatje zal publiceren.

Chinese functionarissen pochen met 'zuinige' Spelen

Image shows an installation of the emblem of Beijing 2022 Winter Olympic Games with the Olympic rings on Yongdingmen square on January 16, 2022 in Beijing, China
Foto. Fu Tian/China News Service via Getty Images

Het prijskaartje van de Winterspelen van 3,5 miljard euro is een schijntje vergeleken met de Spelen van 2008, die zo'n 38 miljard euro kostten.

Overheidsfunctionarissen vertellen aan Sohu News dat de voorbereidingen voor de Spelen - waaronder de kosten voor het runnen van de stadions, de aanvullende gezondheidszorg en het transport van de atleten en personeel - neerkomen op zo'n 1,3 miljard euro. Hetzelfde bedrag gaat naar het bouwen en inrichten van evenementlocaties. Waar de andere honderden miljoenen naartoe gaan is onbekend.

Volgens staatssecretaris Zhou Xing probeert China zoveel mogelijk geld te besparen op de kosten voor de Spelen, vertelt hij aan staatsnieuwsorganisatie Xinhua News. "We hebben geld en kracht, maar we zullen voorzichtig omgaan met geld uitgeven, en desondanks een bijzondere Spelen organiseren." Andere regeringsfunctionarissen benadrukken hetzelfde en wijzen op het succes van de Spelen in 2008.

China wil de Spelen in Tokio overtreffen

"Deze Olympische Spelen komen zes maanden na die in Tokio. Daardoor zal het makkelijker zijn om de twee evenementen met elkaar te vergelijken. China wil Japan overtreffen", vertelt hoogleraar sportmanagement Chiu. "De Winterspelen zijn een goede manier voor Beijing om te laten zien dat ze een geavanceerd land zijn, dat wil zeggen groen en technologisch geavanceerd."

Chiu voegt toe dat, net als in 2008, de Winterspelen in 2022 een oproep zal zijn voor Chinees nationalisme, alsook een manier om de Chinese bevolking voor het oog van de wereld op een voetstuk te zetten. "Dit keer is de symbolische betekenis van de Spelen belangrijker voor China. Ze willen de wereld laten zien dat ze in staat zijn om iets groots neer te zetten en hun nationale kracht aan de wereld te tonen. China is trots op zichzelf en gaat dat laten zien."

LEES OOK: China heeft last van groeidip door lockdowns en haperende vastgoedmarkt: centrale bank verlaagt rente